Kijkcijfers: de hoogte- en dieptepunten van een videodagboek op YouTube

12 juli 2011

Op YouTube kun je per video een mooi overzicht van statistieken krijgen. Een van de leukste (en meest confronterende) functies is ‘Hotspots’: een lijngrafiek waarin je precies kan zien welke seconde van je video het best of slechtst bekeken is. Hoe hoger de lijn, hoe minder er weggeklikt wordt, of zelfs teruggespoeld om het nog eens te bekijken.

De meeste Only Seven Left-videodagboeken hebben een vrij vlakke lijn die boven het gemiddelde zit. Standaard een dal bij de live-stukjes, en altijd een piek bij de bloopers of als Hinne lief naar de camera lacht.

Maar het vorige videodagboek, nummer 39, heeft een -voor ons doen- extreem wiebelige grafiek. Het leek me leuk eenmalig de 8 pieken en dalen met jullie te delen en een poging te wagen ze te verklaren.

Dieptepunt: te absurd intro

Het intro, nog vóór de leader, ooit begonnen als lollig stukje dat ik nergens anders kwijt kon en dus maar aan het begin stopte. Inmiddels uitgegroeid tot een belangrijk fragment: uit de grafieken blijkt dat een goedbekeken intro vaak leidt tot een beter bekeken video. In deze aflevering klikken er veel mensen al bij het intro weg, slechte keus gemaakt dus. Hoewel ik zelf de iPhone-ringtone-kakafonie erg grappig vond.

Hoogtepunt: sarcastische aankondiging

Opvallende piek: een aankondiging (waar zijn we? waar gaan we naartoe?). Toevallig wel een ander soort aankondiging dan ik normaal doe, want nogal sarcastisch en semi-verveeld (we kwamen net uit een tour van 22 shows en het eerste festival begon alweer een week later). Dat wordt dus blijkbaar toch gewaardeerd. Of misschien teruggespoeld om te onderzoeken of ik het nou meen of niet.

Dieptepunt: optreden

Zoals gezegd: de optredens zijn altijd een dieptepunt (in de grafiek dan). Gek, want dat is toch onze core-business. De ervaring leert echter dat de videodagboeken door een veel bredere doelgroep worden gewaardeerd dan onze muziek. Dat is gelijk ook de kracht ervan, ik ken mensen die toch maar eens naar een optredens zijn gekomen omdat het er op YouTube altijd zo tof uitzag. Voor mij is het een dilemma: ik wéét dat kijkers wegklikken bij de livestukjes, maar ik wil er toch wat van laten zien. Soms zoek ik daarom een aantal opvallende fragmenten bijelkaar uit verschillende liedjes en monteer ze heel flitsend achter elkaar. En soms denk ik: fuck it, dit is nou eenmaal wat we doen.

Hoogtepunt: dansje

Wat staan we hier te doen? Backstage op het Bevrijdingsfestival Utrecht te dansen op Ernst, Bobbie & de Rest. Jawel. Dat is dus leuk.

Dieptepunt: optreden 2

Het laagste punt van deze video, opnieuw een fragment van een optreden. Deze beelden van het festival wilde ik er tóch graag in hebben omdat we nog nooit voor zoveel mensen hadden gespeeld. Uiteindelijk maken we de videodagboeken toch vooral voor onszelf, zodat we als blije opa’s kunnen terugkijken op een mooie carrière.

Hoogtepunt: naakt

Sex sells! Dus ook billen signeren van ‘fans’. Dit is vast vaak teruggespoeld! Ik weet dat onze videodagboeken ook door 12-jarigen worden bekeken, dus bij materiaal met naakt, gescheld en alcoholmisbruik denk ik altijd twee keer na. Het kijkwijzer-niveau is afgelopen jaar wel enigszins gestegen, omdat na de 2Hot4YouTube-aflevering (15.000 views!) bleek dat mensen dat toch vaak de grappigste stukjes vonden. En wij ook.

Dieptepunt: naakt

Niet alle naakt werkt blijkbaar, als ík m’n shirt uitdoe zakken we ietsje terug. Maar dat komt ook omdat ik hier gortdroog verslag doe van een optreden waarbij niks gefilmd was. Veel reacties op gehad, maar volgende keer toch de camera maar weer aanzetten.

Hoogtepunt: bloopers

Altijd een piek: de bloopers aan het einde. Natuurlijk is het hilarisch om mij voor de zoveelste keer te zien blunderen met een intro, maar ook rare contextloze stukjes bewaar ik vaak voor het eind.

Nog wat algemene don’ts die je pas ziet als je meerdere grafieken vergelijkt: video’s van meer dan 10 minuten, een lange leader, veel talking heads, slecht verstaanbare conversaties. En een lastige: fans kijken niet graag naar andere fans maar wél graag naar zichzelf. Oei.

Videodagboek 40 is net uit en feedback is welkom! Hoewel ik het vanzelf wel terugzie in de statistieken wanneer je wegklikt of terugspoelt. ;)

10 Responses to “Kijkcijfers: de hoogte- en dieptepunten van een videodagboek op YouTube”

 1. Kimberley Arling Says:

  Dit is echt leuk om te lezen :’D
  xxxx

 2. sashenka Says:

  Ik klik altijd weg bij te veel gepraat
  Of ik klinkt verder door tot een optreden waar ik zelf bij was

  Sex sells, maar billen van fans zijn vies

  X

 3. René Says:

  Leuk stukje! Ook leerzaam voor onze eigen videodagboeken!
  Zie bijvoorbeeld onze laatste: http://www.youtube.com/watch?v=HDBQdjRYcQw

 4. Esmée Says:

  Het is nog waar ook! ik zat net dagboek 40 met mijn zusje te kijken, en ik weet zeker dat de grootste piek het stuk wordt waarin Hinne’s hand gelezen word. 1. omdat die gast slecht te verstaan is en je toch wel wil weten wat hij zegt. terugspoelen dus. 2. omdat hij over zijn seksleven begint. Hahaha!

  Leuk stuk weer Bram!

 5. Hester Says:

  Haha, ik vond dat verslag van naakte Bram juist wél grappig.

 6. Bram Says:

  Leuk videodagboek, René!

 7. Moniek Says:

  Bij videodagboek 40 moest ik terugspoelen bij het ”handlees stukje” van Hinne en van jou omdat die man slecht te verstaan was. Maar soms als er een grappig stukje is speel ik die ook opnieuw af ^^.

  Leuk stukje!

 8. mabel Says:

  haha, grappig uitgelegd, en het klopt wel. bij andere fans kijk ik soms weg, en bij een intro waar ik al moet nadenken vind ik het niet erg geslaagd, heel eeerlijk gezegd. tóch zijn jullie dagboeken fantastisch! chapeau bram!

 9. Bram de Wijs » Only Seven Left in Indonesië aflevering 5 Says:

  […] kijken (heb je verder weinig aan natuurlijk, maar het zegt iets). Verklaar wel het dilemma dat ik hier al eens beschreef: de livestukjes zijn standaard het slechtst bekeken in iedere […]

 10. kreditkarte dispositionskredit Says:

  TransceneDes centaines de manifestants tués par le prédécesseur de chavez , vous avez l’air de trouver ça anodinA ma connaissance, Chavez n’a jamais fait tirer sur la fouleVous devriez consulter.(vos commentaires seraient drôles s’ils n’étaient du délire, tellement déformants et hystériques ..)

Leave a Reply