Proost

19 februari 2014

20140219-134432.jpg

In onze nieuwe videoclip zit een scène waarin we allevier in superslomo een shotje tequila wegtikken. Dat klinkt op papier al grappig, op YouTube is het ronduit hilarisch. Het samentrekken van mijn tong en wangspieren gecombineerd met het langzaam uitdijen van diverse onderkinnen is behoorlijk fotogeniek, al zeg ik het zelf. Die mening werd door velen gedeeld, maar er was ook een verontwaardigde ouder. Alcohol promoten!! In een video!! Op internet!! Waar allemaal zestienjarigen het ook kunnen zien!!

Of onze walgende gezichten echt goeie promotie voor tequila zijn, kun je je afvragen. Maar ik voel me toch verplicht hier iets te vertellen over de nadelige gevolgen van overmatig alcoholgebruik. Vroeger, toen ik nog jong was, zo jong dat ik in 2014 niet eens meer een biertje zou mogen, dronk ik nog wel eens wijn. Ik was op een feestje in Utrecht en dronk daar zoveel rode wijn, uit een kartonnen pak, dat ik me de rest van de avond nauwelijks kan herinneren. Tot het punt dat we in de Stairway waren, ik het benauwd kreeg en naar buiten rende. Het was hartje winter, er lag een dik pak sneeuw en ik wilde gewoon even liggen. Dan weer een tijdje niks, en toen werd ik wakker van getik tegen m’n arm. Ik lag in de sneeuw voor de Stairway met een grote rode vlek om m’n hoofd heen. Ik keek omhoog en zag twee agenten die met hun voet tegen me aan tikten. ‘Gaat het wel goed?’ Ja echt super, mooiste dag van m’n leven, bedankt voor de interesse. Ik lust nog steeds geen rode wijn.

Nog één kutverhaal dan. Afgelopen oud en nieuw, vele fantastische en minder geweldige alcoholgerelateerde avonturen later, ben ik er achter gekomen dat ik geen hoogtevrees heb als ik dronken ben. Ik was op een feestje in Amsterdam, hoorde via het balkon een nog leuker feestje twee huizen verderop en klom samen met een vriend over die balkons. Ik zwaaide m’n been over de rand, verloor m’n evenwicht en greep me nog net op tijd vast. Ik zag de paniek in de ogen van die vriend en keek toen pas omlaag: een verdiepinkje of vijf denk ik. Domste actie ooit. Op dat andere feestje kwam ik trouwens wel eindelijk een mannelijke mede-Belieber tegen, die net als ik een prachtig Justin Bieber-iPhonehoesje had. Ik ben vergeten z’n naam te vragen, dus als je dit leest, sick he, dat ie nu naar de gevangenis moet??

Deze column verscheen eerder in Up Magazine 104.

Meer columns:
24. Ik wil een bijnaam
23. Was ik maar dj geworden
22. Tijd = geld = rijstwafels
21. Ik en mijn afstandsbediening
20. Frans, je patat is vies
19. Hoe herken je een singer-songwriter?
18. Crisis
17. Robin, Jochem & Casper
16. Bram in Indonesië
15. De vloek van veelzijdigheid
14. Lief 2013
13. Pizza met chocoladesaus
12. De gulden middenweg
11. Dapper
10. Zwaartekracht
9. Met je hart
8. Haters
7. Wie kijkt er nog videoclips?
6. Vooroordelen
5. 140 tekens pure frustratie
4. Shit, dat wil ik ook!
3. Geen bruine M&M’s aub
2. Lekker bezig in de bandbus
1. Muzikale meningsverschillen, ammehoela