Ik wil een bijnaam!

23 januari 2014

Ik wil een bijnaam. Een stoere, grappige, mysterieuze bijnaam. Liefst gebaseerd op een of andere obscure inside joke die alleen je beste vrienden snappen. Waarom heb ik nog geen bijnaam? Omdat je eigen naam al kort genoeg is, zei iemand. Maar ik keek de documentaire over de Jeugd van Tegenwoordig, en Bas Bron heeft wel zes bijnamen met als hoogtepunt De Neger Des Heils. Da’s langer dan Bas.

Neger des heils

In mijn band hebben we Hein aka het Slagersmes, Jok/Jokkie/Jokkem/JW/de Jokbeer en Ø aka Bjurgie. En Bram dus. Een paar vrienden (en m’n moeder) noemen me Brammie, wat soort van grappig is omdat ik nogal lang ben. Bramski, ook wel gehoord. En vroeger natuurlijk Bram Boterham (met ham, optioneel). Maar dat is te makkelijk. M’n verkering probeert iedere variant van m’n eigen naam te voorkomen omdat z’n vader ook al Bram heet, dus hij noemt me ‘lief’. M’n Spaanse huisgenoot Sandro vertaalde mijn naam letterlijk naar Bramos el Sabio, maar ook die bleef niet echt hangen. Wie geeft mij een goeie bijnaam? Ik stelde de vraag op Facebook en kwam tot de volgende top 8:

1. Brambo (van Rambo, wel stoer)
2. De Hitmachine (want dat ben ik)
3. Bramos A La Playa (goed te zingen)
4. Bramtastelijk (ben ik na 2 baco)
5. Wizza (als ik ooit ga rappen)
6. Brammstein (ABER JA DOCH!)
7. Sticks & Dicks (erg leuk)
8. Koos Bijnaamloos (tja)

Er is een groot probleem met bijnamen: ze ontstaan. Je kan ze niet verzinnen en zeker niet afdwingen. Ik ken iemand die zichzelf constant in de derde persoon Mr. Big noemt en dat is niet het soort mens dat ik wil zijn (een kutlul). Een bijnaam krijg je. Zo kreeg ik op Twitter ooit ‘die dikke ouwe homo van OSL’, maar dat vond ik aan de lange kant. En iets anders: hoe kom je weer van een bijnaam af? Ik weet nog dat mijn eerste mailadres superswa41@hotmail.com was en ik ben toch wel dankbaar dat die fase snel voorbij was. Misschien is Bram wel gewoon goed. Ik voel me Bram, zie er uit als een Bram en schrijf als een Bram. Fuck bijnamen.

XX
Brambo.


Deze column verscheen eerder in Up Magazine 103.

Meer columns:
23. Was ik maar dj geworden
22. Tijd = geld = rijstwafels
21. Ik en mijn afstandsbediening
20. Frans, je patat is vies
19. Hoe herken je een singer-songwriter?
18. Crisis
17. Robin, Jochem & Casper
16. Bram in Indonesië
15. De vloek van veelzijdigheid
14. Lief 2013
13. Pizza met chocoladesaus
12. De gulden middenweg
11. Dapper
10. Zwaartekracht
9. Met je hart
8. Haters
7. Wie kijkt er nog videoclips?
6. Vooroordelen
5. 140 tekens pure frustratie
4. Shit, dat wil ik ook!
3. Geen bruine M&M’s aub
2. Lekker bezig in de bandbus
1. Muzikale meningsverschillen, ammehoela