Ik heb alle koffie uit de automaat geprobeerd

11 maart 2014

Sinds ik een paar dagen per week bij de VARA werk (voor Kinderen voor Kinderen), drink ik nauwelijks meer koffie. Omdat het simpelweg niet te zuipen is. Ik ben echt geen kritische koffiedrinker – filterkoffie vind ik heerlijk en als het echt moet gaat Senseo ook nog wel. Er staat hier een Nescafé automaat die een soort bittere koffiesiroop aanlengt met kokend water en naar wens wat chemische melk of suikerdrab. Maar er zitten een hoop knopjes op en ik heb nog niet alles geprobeerd. Tijd voor een test!

Nescafé automaat

koffie10.10 uur: “Coffee”
Gewoon koffie, dat is alles wat ik wil. Ik druk op de knop en er komt eerst een zwart papje en daarna kokend water uit de automaat. Het ziet er vies uit, zeker in zo’n plastic bouwvakkersbekertje. Ik heb al eens mijn eigen mok meegenomen maar die was een dag later gejat (WIE HEEFT MIJN WALL-E MOK??).

Geur: Zurig, alsof het bekertje net gesmolten is.

Smaak: Eerste slokje niet gek, best wel koffie-achtig. Dan: bitter, als een verbrande tosti.

cafecreme11.30 uur: “Café crème”
Lekker veel accenten op de e’s, maar verder belooft dit weer weinig goeds. Witte drab, bruine drab en dan enigszins transparante drab. De koffie is ook gloeiend heet, misschien in de hoop dat je je tong verbrandt en niks meer proeft.

Geur: Zuur.

Smaak: Iets wateriger dan “Koffie”. Gore bittere nasmaak die ongetwijfeld de hele dag blijft hangen, zo net onder je tong.


cafeaulait12.00 uur: “Café au lait”
Met melk dus. En rare bruine vlekken. En wat is dat voor “melk”? Ik vind melkpoeder al vies, maar dit smegmapapje (sorry) is natuurlijk helemaal verdacht.

Geur: Eigenlijk best prima. Het ruikt zoetig, naar chocomel.

Smaak: Het is te doen, dankzij het aanlengen een stuk minder bitter. Wel een ontzettend droge mond nu.

Cappucino13.50 uur: “Cappuccino”
Naast een lekkere sterke espresso is cappuccino mijn favoriete koffie. De lunch heeft de zure smaak van “Café crème” verdreven en ik begin optimistisch aan een nieuwe ronde. Ik probeer niet te kijken als de vloeibare duo penotti mijn bekertje instroomt. Hoe komen al die luchtbellen er eigenlijk in?

Geur: Tja, wat ruik ik? Hopjes? Ja, hopjes.

Smaak: Het schuim smaakt naar bittere ellende. Verder: zie “Café au lait”. Droge tanden ook, nu. Kan steeds moeilijker stilzitten.

espresso14.30 uur: “Espresso”
Deze neem ik dus altijd! Als ik moet kiezen! Minder koffie is minder walging, leek me! Maar dit is de grootste espresso ever ooit. WHOEHOE! Daar gaan we!

Geur: Ik ruik niet veel meer, haha! Bah. Vies. Wat is dat voor schuim?

Smaak: De rillingen lopen over m’n rug, whoeiii zo naar beneden. Collega’s vragen of ik pijn heb. JA IN M’N KOFFIEHART. Geconcentreerde blubber. NU MOET IK WEER AAN HET WERK!

wienermelange 14.50 uur: “Wiener Melange”
HEEY! DIT IS LEKKER!! Hmm, zoet! Als een koffiekoekje! Lekker weer trouwens! Even een raampje open! Hmm, frisse lucht! Zo, daar loopt een knappe BNN’er! Oh maar koffie!! Wat is die dikke zandachtige massa onderin? NOU!? WAT IS HET!! ZEG!! HAHA.

Geur: Hmmmmm het ruikt naarrrrrrrrr… frisse lucht!! Hey de glazenwasser. HOIIIIIIII!! Haha.

Smaak: Wienermelange moet romige gesuikerde koffie zijn, eventueel koud genuttigd. NOU NIET DEZE HAHA! Is weer superheet. Romig m’n reet. SUIKERRRRR. YES! IKGALEKKERRRR.

choco15.13 uur: “Chocolate”
Brr. Heb het warm maar zit toch te rillen hier. Lekkere warme chocomel dan maar. Hoe kan dat eigenlijk uit dezelfde automaat?

Geur: Het ruikt naar Nesquick, dat mocht ik vroeger nooit dus ik dronk het alleen bij vriendjes en hoewel het een soort nepchocomel is vond ik het superlekker omdat ik het dus nooit dronk.

Smaak: WGRAAHHGGH gloeiend heet weer. Die mensen van Nescafé denken dat we bij de VARA enorm buiten gaan staan met onze koffie of er kilometers mee door het pand gaan lopen? Het is mierzoet en een beetje dik. Het wordt onderin steeds dikker. Dat is waarschijnlijk romig bedoeld.

espreschoco
15.25 uur: “Espres choc”
Dit klinkt goed. Net als van dat bier met energydrink erin, twee vliegen in één klap. Ik heb een coördinator die dit vaak drinkt, maar ik durf er zelf nooit om te vragen omdat het onuitspreekbaar is. Doe maar een espres tjok. Expressjok. Esprek tok. Esspro… een water.

Geur: Al het zure van de koffie gecombineerd met een weeïge chocolucht.

Smaak: Lekker, je proeft bijna niks van de koffie. Nog lekkerder met een scheutje water. En wat cacao wellicht. En echte melk. (Oh! Ik realiseer me ineens dat die schilferige moedervlekken in de schuimlaag verse cacaopoeder moeten voorstellen! Lekker zeg!!)

thee15.37 uur: Hot water
Dit ken ik niet. Heet water? Ik vind het spannend. Lekkere sugar rush van de choco trouwens, GAANNN met die banaan! Nog nooit zoveel werk verzet op een dag.

Geur: Neutraal. Nu ruik je het plastic bekertje extra goed.

Smaak: Wow! Dit is goed! Niet te dik, niet te dun, niet te zoet, niet te zuur. De overtuigende winnaar van deze test! Aanradertje voor koffieliefhebbers die het moeten doen met een Nescafé-automaat.