Justin Bieber in GelreDome

16 april 2013

Ik was met Tim naar Justin Bieber. Tim was jarig geweest en dit leek me een uitstekend cadeau. Tim wist nog van niks. Ik kwam hem rond 15.00 uur ophalen in Amsterdam en na een paar drankjes op een overvol terras stapten we in de trein. Vanaf Utrecht begon Tim iets op te vallen. Ten eerste dat Arnhem op de borden stond en ten tweede dat ik een beetje moest giechelen als er weer een kudde tienermeisjes voorbij kwam. Ik had me al bijna een jaar verheugd op Bieber maar de verheuging van afgelopen twee weken op het moment dat Tim zou ontdekken waar we heengingen was zeker niet minder geweest. Ineens zat hij met grote ogen tegenover me: ik weet het! Ooh, wat gaaf, wat gaaf, hahaha! Hij lachte nog. En ik lachte weer, want ik twijfelde echt of Tim niet misschien een heel klein beetje een hekel had aan Justin.

Tim en Bram

We kochten wat halve liters op Arnhem CS waarna we ons richting de speciale pendelbusjes (€5) begaven. Het leek ons nog steeds behoorlijk vroeg maar de grote massa stond waarschijnlijk al in de rij voor GelreDome want het was overal rustig. We belandden op een soort Bieberfest: een heus festivalterrein met eettenten, bars, harde muziek, zon, bier, bankjes en ouders. Met uitzicht op gigantische rijen Beliebers voor de ingang van het stadion. We hadden vaste plaatsen, dus in de rij gaan staan leek me tamelijk onzinnig. We haalden flink want muntjes en dronken flink wat biertjes (€3,50 per stuk). Tim zocht meisjes met JB-schmink op hun wangen in de hoop dat ze ook iets bij ons wilden tekenen. Dat vonden ze eng. En een beetje vies. “Nee, sorry, de punt mijn oogpotlood is net afgebroken.” We vermaakten ons met meisjeskijken. Veel meisjes in groepjes leken precies dezelfde uggs, skinny en bontkraagjas aan te hebben, maar bleken bij nadere inspectie toch net verschillend. Sommige meisjes hadden zich als Justin Bieber verkleed, en, tja, sorry, die liepen er een beetje potteus bij. Er waren ook jongens. Die waren homo. Of urban.

Justin Bieber Gelredome

We aten een hamburger bij de McDonalds op het festivalterrein, die stampvol zat met vaders en moeders die nog een lange, lange avond voor de boeg hadden. Tim kletste met twee moeders die net voor honderden euro’s aan merchandise voor hun dochters hadden gekocht (€55 voor een shirt). De meisjes die hier en daar nog rondliepen begonnen ongeduldig te worden en het tienermeisje in mij wilde nu toch ook wel eens in de rij gaan staan. Dan konden we nog een stukje van Mainstreet zien.

Ik zag op mijn kaartje dat we ingang A moesten hebben. Dat is mooi want daar stonden we voor. Maar ik moest plassen, dus ik rende naar de toiletten op het festivalterrein. Lange rijen voor de dames, niemand bij de heren. Ineens zag ik op mijn ticket (€77) staan: mogelijk beperkt zicht. Wat?! Ik heb tickets in de Golden Circle gekocht voor zevenenzeventig fucking euro en straks staat er een pilaar precies voor onze neus? We haalden nog maar wat bier. We mochten het niet mee naar binnen nemen. Waarom niet? Ja, dat mag niet. Maar van wie is die bar buiten dan? Van het GelreDome. En binnen gebruiken we toch dezelfde muntjes? Ja, maar, daarom. Er was verder geen tascontrole, dus ik had ook een goeie camera of bazooka mee naar binnen kunnen nemen. Of een fles wodka.

We kwamen boven en het gegil klonk al door de deuren heen. Twee meisjes die bij de meet & greet stonden te wachten op Justin herkenden me en wilden op de foto. Een ander keek naar Tim en vroeg: is hij ook niet ergens van? Tim zei dat hij nergens van was. We haalden bier en gingen naar onze plaatsen. Ik was nog nooit in het GelreDome geweest en kom sowieso nooit in stadions dus ik was overweldigd door de gigantische zaal en de eindeloze hoeveelheid mensen. Een stuk groter dan Ahoy, twee jaar geleden, waar ik natuurlijk ook was. Justin was hier blijkbaar ook niet helemaal op voorbereid want het podium was net zo groot (klein) als in Ahoy. We zaten redelijk, aan de zijkant, net boven de arena, waar overigens ook alleen zitplaatsen waren. We keken recht op een soort loading dock waar alle lege koffers opgestapeld stonden.

Justin Bieber Gelredome

Rechts naast ons: meisjes; voor ons: meisjes; achter ons: meisjes en een vader; links meisjes en een moeder. Zijn jullie verdwaald ofzo, vroeg de moeder. Ik moest een stukje zingen om te bewijzen dat ik fan ben.Terwijl we wachtten op Justin knoopte ik met zoveel mogelijk meisjes een gesprek aan over wat Justin intussen backstage aan het doen was. Gamen, dachten ze. Blowen, zei een ander. Het waren coole meisjes, met zelfspot, dacht ik. Ze waren net als ik fan, maar zagen er ook wel de lol van in dat ze hier nu met een stadion vol lotgenoten voor verschrikkelijk veel geld naar een bewegend stipje in de verte gingen kijken. Dat dacht ik. Totdat er net achter het podium een schim van een jongen met een hemd en een pet langsliep en de hele zaal in een OOR-VER-DO-VEND gegil uitbrak. En ik ken gegil, ik heb fans die gillen, ik heb video’s gemonteerd van fans die gillen, met een koptelefoon op, ik heb een vol Ahoy voor m’n neus horen gillen. Dit overtrof alles. Het klonk niet eens als gegil omdat mijn trommelvliezen het niet aankonden en er niks meer dan een soort grrggggghhchcttgggttt van konden maken. Ik was mijn oordoppen vergeten maar dat was ok. Ik maakte van de kaartjes (€16 servicekosten) en een beetje spuug (gratis) perfect passende gildempers.

Tim en ik hadden het naar onze zin. Mainstreet zong een leuk liedje. Er kwam een dj die die hits draaide en we dansten. Het leek een beetje alsof we in de Soho stonden op een vrijdagavond maar dan met 40.000 meisjes. Tim haalde nog wat bier en morste tijdens het dansen over de meisjes voor ons. Die werden boos en gingen het bier als idioten overal vanaf vegen en keken ondertussen heel boos naar Tim die het allemaal niet echt doorhad. Sorry nog. Ik had met Tim fantastische openhartige gesprekken over piemels en probeerde dat niet zo hard te doen dat de moeder naast ons het hoorde. Het werd later en nog geen spoor van Justin. De meisjes achter ons hadden geen ouders bij zich en ook niet in de McDonalds want ze discussieerden paniekerig over hoe ze liftend thuis zouden moeten komen. Af en toe kwamen er plukjes meisjes terug van de meet & greet, huilend van ongeloof, handen voor het gezicht. De zaal gilde even, van jaloezie of gewoon van spanning. Hoe zou het zijn om Justin in het echt te zien? Tim en ik bespraken wat we zouden doen als we een uurtje met hem hadden. Ik zou een liedje met hem opnemen. We vroegen ons af of hij top of bottom was.

Justin Bieber Gelredome

Gegil. Het was tien voor tien en er begon er klok af te tellen. Niemand zat meer op z’n stoel, ook ik niet. Na tien minuten aftellen kwam Justin met veel bombarie aanvliegen met gigantische robotvleugels. Of misschien kwam toen pas de dj, ik moet bekennen dat het vanaf hier allemaal een beetje door elkaar gaat lopen. We zaten toch best wel ver weg. Niet alleen voor het beeld maar vooral voor het geluid. Justin had drie speakertjes onze kant op gedraaid maar daar kwam alleen wat galmend gebonk uit. Gelukkig zongen de meisjes hard mee zodat we wisten welk liedje het was. Ik was onder de indruk van zijn danskunsten, en van de mooie filmpjes tussendoor (al verstonden we daar ook weinig van). Hij zong af en toe live en dat was prima. Er was weer een vliegact in een kooi, maar dat was in Ahoy toch mooier want toen was de kooi een hart. Het thema van deze keer werd me niet helemaal duidelijk, maar misschien was het ‘bezuinigingen’.

Mijn favoriete liedjes van de eerste cd werden er in een a capella medley van maximaal een minuut doorheen gejast. Jammer, want ik hou van die liedjes. U Smile, Favorite Girl, Never Let You Go, That Should Be Me, ik ken ze woord voor woord. Er waren veel ballads, en veel liedjes die ik niet (her)kende. Genoeg tijd om te plassen (rustig bij de mannen) en meer bier te halen (ook niemand bij de bar). We dansten, we lachten, we waren het erover eens dat Justin wel echt verschrikkelijk geil danste maar ik baalde soms toch een beetje. Duur kaartje, slecht zicht, belabberd geluid, karige show. Er was wat vuurwerk, er was een drumsolo en er was een meisje op het podium (dat had ik kunnen zijn!), maar alle hoop was gevestigd op de toegift. Dan ging z’n shirt uit, had ik op Tumblr namelijk gezien.

Justin Bieber Gelredome

En ja, daar kwam ie. Boyfriend en Baby, zonder shirt. We keken mee via de schermen en af en toe richting het podium omdat we anders net zo goed thuis een beamer met Tumblr hadden kunnen neerzetten. Maar hij stond daar écht en hij danste akelig sexy, de hormonen van 40.000 meisjes, hun moeders en een paar homo’s aanjagend. Hoewel de moeders zich inmiddels misschien meer druk aan het maken waren over de laatste trein die bijna vertrok. Baby klonk uit, er werd nog wat gegild en toen was het rennen naar de uitgang. Naar de bussen die wel klaarstonden maar waarschijnlijk te laat zouden komen voor de trein.

Gelukkig gaf de chauffeur flink gas en we haalden het net. De conducteur heette ons welkom in de Bieberexpress. We zaten op de grond in een trein vol doodmoeie maar voldane meisjes. Niemand had kritiek, niemand was boos over het uitlopen, niemand klaagde over het slechte geluid en de karige setlist. Ik ook niet. Tim had tijdens het rennen nog een stapel hamburgers weten te halen bij de Smullers en we sliepen tot Amsterdam, dromend van een toegift in onze slaapkamers. De volgende dag werd ik wakker met een liedje in m’n hoofd waarvan ik de tekst niet echt kende. Het was Mainstreet.

6 Responses to “Justin Bieber in GelreDome”

 1. Wesley Says:

  Maar wat vond je er nou van!

 2. Florus Visser Says:

  Bram, wat een onwijs leuke verrassing voor Tim Jammer dat we jullie niet zijn tegengekomen Een erlebnis was het zeker *o* *o* *o* “Urban” style…. misschien een leuk thema voor de Ferry?

 3. Nina Says:

  Laatste zin was het leukste haha

 4. Bram de Wijs » Een Man Weet Niet Wat Hij Mist Says:

  […] (u kent hem nog wel van mijn Bieberverrassing, of anders gewoon van tv) gaat weer iets geks doen: uitzoeken of hij het ook met een vrouw zou […]

 5. busje huren amsterdam Says:

  I just couldn’t depart your website prior to suggesting that I really loved the standard info a person provide on your visitors? Is going to be again frequently in order to investigate cross-check new posts

 6. Ruben Says:

  Oh wel cute. Ik wil mee volgende keer.

Leave a Reply