Hoe herken je een singer-songwriter?

22 juli 2013

Hij heeft een gek hoedje, vertelt tussen de liedjes door veel te veel persoonlijke details over zijn ingewikkelde liefdesleven en speelt daarna een onsamenhangend lied zonder refrein. Hoewel, als je ‘singer-songwriter’ letterlijk neemt is vrijwel iedere artiest er een. Justin Bieber heeft vast ook wel eens een stukkie tekst geschreven. Hij heeft weliswaar veel malle hoedjes, maar ook genoeg catchy refreintjes.

Ik deed zelf in 2005 mee aan de Grote Prijs van Nederland in de categorie singer-songwriter en won in de finale de publieksprijs. Niet vanwege het singer-gedeelte, maar men vond mijn liedjes goed. Ik stond op het podium met een discman waarop beats, gitaren en synthesizers werden afgespeeld – mijn act was enigszins ongebruikelijk. Ik had geen hoedje maar vertelde wel uitgebreid over hopeloze verliefdheden. De wedstrijd bracht me veel plezier en veel stress, de prijs was goed voor mijn zelfvertrouwen, maar ik geloof nog steeds dat muziek en competitie slecht samengaan. Het is uiteindelijk goed afgelopen met Jim en Jamai, maar veel andere tv-zangwedstrijdwinaars zijn volgens mij niet verder gekomen dan een cd’tje met slappe covers. Een solide carrière bouw je niet op in een paar weken.

Ik had dan ook weinig verwachtingen van De Beste Singer-Songwriter van Nederland. Vermakelijke tv met veel gekke hoedjes, sociaal ongemakkelijke meisjes en nietszeggend commentaar van Giel Beelens muzikale en minder muzikale vrienden. Dat laatste bleek deels waar: uitgerekend Dinand van Kane durfde als écht enige kritisch te zijn en Giel zelf, die toch de knopen doorhakte, bleef behoorlijk op de vlakte. “Je hebt er zelf in ieder geval van genoten.” Maar er werden mooie liedjes geschreven en het niveau bleek hoog. En ik geloof dat de deelnemers van het eerste seizoen écht iets aan het programma hebben gehad. Niet-winnaar Nielson misschien zelfs wel meer dan Douwe Bob. Daniel Versteegh is gewoon lekker doorgegaan met wat hij toch al deed, maar maakte uitstekend gebruik van zijn vers vergaarde roem. De finalisten zaten bovendien op geen enkele manier vast aan wurgcontracten of afspraken om niets uit te brengen tot de winnaar uitgemolken was.

Dit seizoen zijn twee vrienden van me door naar de laatste ronde: Lucas Hamming en Jasper Mook. Heel knap, en volkomen terecht. Of ze bij de laatste 6 zitten weet ik op dit moment nog niet, maar hoe dan ook is het nu aan hen: als je nu een goeie social media campagne start, op het juiste moment nieuwe muziek uitbrengt en in het programma iets opvallends kan zingen waarover online gepraat wordt, maak je je eigen succes. Met miljoenen views op YouTube na één auditie is Maaike Ouboter (geen hoedje, ook niet echt een refrein) eigenlijk nu al de winnaar. Ik vind natuurlijk dat Lucas moet winnen, maar dan zal hij wel een lied moeten spelen waarin hij dreigt Giel in elkaar te slaan als hij zijn liedje niet op de radio draait. Het blijft televisie.

Deze column verscheen eerder in Up Magazine 98.

Meer columns:
Crisis
Robin, Jochem & Casper
Bram in Indonesië
De vloek van veelzijdigheid
Lief 2013
Pizza met chocoladesaus
De gulden middenweg
Dapper
Zwaartekracht
Met je hart
Haters
Wie kijkt er nog videoclips?
Vooroordelen
140 tekens pure frustratie
Shit, dat wil ik ook!
Geen bruine M&M’s aub
Lekker bezig in de bandbus
Muzikale meningsverschillen, ammehoela