Een Man Weet Niet Wat Hij Mist

15 juli 2013

Tim (u kent hem nog wel van mijn Bieberverrassing, of anders gewoon van tv) gaat weer iets geks doen: uitzoeken of hij het ook met een vrouw zou kunnen doen. En over die zoektocht, zeg maar gerust worsteling, een documentaire maken voor de VPRO.

FaceTime met TimDe avond voordat het persbericht eruit ging, FaceTimede Tim me om de trailer te laten zien. Hij was een beetje zenuwachtig en zou die nacht niet veel slapen. Benieuwd naar de reacties. Waarom doe je dit jezelf dan aan, vroeg ik. Mooi antwoord: ‘Ik voel zo sterk dat ik dit niet moet doen, dat ik vind dat ik het wél moet doen.’ En even later: ‘Waarom houdt niemand me dan ook tegen!’

Ik heb dat nog even geprobeerd, want ik was in eerste instantie niet zo enthousiast. Moet je je als homo afvragen of je wel echt homo bent, en moet je eerst proberen het met een vrouw te doen om dat te bewijzen? Het deed me denken aan mensen die na een coming out vragen: maar hoe weet je dat nou zeker als je het nog nooit met een vrouw geprobeerd hebt? En aan machomannen die over lesbo’s zeggen: die moet gewoon een keer goed genomen worden door een vent. Akelig en homofoob. De kwaliteitsmedia reageerden enthousiast: SBS Shownieuws, Powned, de Telegraaf (‘VPRO start seksdatingshow‘).

Toen ik de trailer bekeek, die uitgebreid de tijd neemt om uit te leggen hoe Tim en Nicolaas op het idee kwamen (iets subtieler dan Powned-headline ‘Homo wil vrouw neuken en dat gaat hem lukken van belastingeld‘), begreep ik er al iets meer van. Het gaat over hokjes. Hetero, homo, bi, iedereen propt graag iedereen in een hokje. Zichzelf ook – het maakt het leven overzichtelijk. Maar omdat ik vrijwel altijd verliefd word op jongens, betekent dat dat ik nooit op een meisje zal vallen? Ik verklein de kans wel aanzienlijk door te besluiten: ik ben homo, basta. Tim (overtuigd homo, geloof me, niet een beetje) vertelde dat alleen al er over nadenken, vanwege de documentaire, ervoor zorgde dat hij er iets anders tegenaan was gaan kijken. Dat is natuurlijk een interessant onderzoek. En fijn dat Tim het voor ons doet zodat wij het niet meer hoeven te doen.

Ik weet zeker dat Tim en Nicolaas een mooie, grappige en boeiende film gaan maken, zonder dat het teveel Spuiten & Slikken wordt. Eén bezwaar dat ik nog steeds bij het idee voel: voor mij heeft mijn homoseksualiteit niet alleen maar te maken met seks. Ik voel al ‘dingen’ voor jongens sinds de kleuterklas, toen ik nog niet eens wist wat seks was. Misschien zou ik het wel met een vrouw kunnen doen, met veel alcohol en niet teveel tieten. Maar daar word ik niet minder gay van. Een grondiger onderzoek zou zijn: kan ik ook verlíefd worden op een vrouw? Als het Tim lukt, vrees ik voor reacties als ‘Typisch een homo, als er maar een gat inzit’. Hokjes zijn misschien benauwend, maar eruit ontsnappen zal voor veel mensen nog beangstigender zijn. Stiekem hoop ik dat Tim er achterkomt dat hij nog gayer is dan hij dacht.