Recensie Justin Bieber, Silverstein & There For Tomorrow

31 maart 2011

Voor DutchScene schreef ik een verslag van mijn bezoek aan Justin Bieber in Ahoy en Silverstein in de Melkweg. Met sterren. Lees het hieronder of op DutchScene!

Bieberfever vs. Emoschmemo

Wat: Justin Bieber in Ahoy vs. Silverstein en There For Tomorrow in de Melkweg

Wanneer: 27 en 28 maart 2011

Met: Jochem, Roderick, Hinne, Tamara, Lucas en Kelly

Het is misschien niet zo stoer, maar mij maak je net zo blij met Justin Bieber als met Silverstein. Toevallig speelden zowel het tienermeisjesidool als de post-hardcoreband afgelopen week in Nederland. Ik mocht beide concerten bijwonen en constateerde zoals verwacht veel verschillen, maar ook enkele overeenkomsten. Wie scoort het hoogst op de volgende belangrijke punten?

1. Zang & dans

Justin Bieber kan mooi dansen, dat was al snel mijn conclusie in Ahoy. Zingen kan ‘ie ook wel, maar dat gebeurt vanavond helaas vrij weinig: veel is playback. Bij de akoestische liedjes zingt hij echt en dat is prima. 3 sterren voor Bieber.

There For Tomorrow, het voorprogramma van Silverstein, scoort op zang ook niet erg hoog: sommige van mijn favoriete liedjes van het album zijn zelfs lastig te herkennen door de wisselvallige en soms moeilijk hoorbare zang. Silverstein-zanger Shane Told zingt en schreeuwt daarentegen beter dan ooit: het is loepzuiver en zoals altijd vol overgave. In de Melkweg wordt op wat sprongetjes na weinig gedanst, maar ik geef toch 3 sterren omdat de drummer van There For Tomorrow te gekke moves heeft. Daar gaat wel weer 1 ster af omdat alle Silverstein-gitaristen de hele show als een zoutpilaar naar de grond staan te staren.

BIEBERFEVER:

EMOSCHMEMO:

2. Drumstel

Terwijl gitaristen graag een zo groot mogelijke versterker hebben, ken ik weinig drummers die nog enthousiast worden van een gigantisch drumstel met 800 toms en 20 bekkens. Minder is meer, wat mij betreft. De drummer van Bieber is het daar duidelijk niet mee eens, en dat leidt dus tot overdreven lange fills, solo’s en gepriegel waar in een grote galmbak als Ahoy niks van overblijft. De drumsolo van Justin zelf (op zijn eigen kit) stelt weinig voor, eerlijk gezegd. Wel 1 ster voor het glimmende bassdrumvel.

There For Tomorrow en Silverstein doen het qua drumkit perfect, de dubbele bass en china zijn in dit genre geoorloofd. Dat de drummer van Silverstein de hele show doodsbang naar zijn stokjes kijkt, zorgt helaas voor 1 ster aftrek.

BIEBERFEVER:

EMOSCHMEMO:

3. Vliegende objecten

Tja, hoe kan Justin Bieber dit nog verliezen: we tellen een vliegende bal, een vliegende verzameling discobollen en een gigantische vliegend hart, met daarin een vliegende Bieber. Bij There For Tomorrow en Silverstein hoogstens enkele vliegende drumstokken en plectrums. Toch 1 ster voor de grote hoeveelheid vliegende stagedivers, dat zagen we in Ahoy dan weer minder.

BIEBERFEVER:

EMOSCHMEMO:

4. Publiek

Als ik ergens een hekel aan heb in recensies, is het wel een beoordeling van het publiek. Wie er ook voor het podium staan: een band verdient al waardering dat er überhaupt mensen bereid zijn een kaartje te kopen en op pad te gaan. Dus ik zal het laten bij een constatering en hier geen sterren uitdelen. In Ahoy word ik doof van het gegil van de jonge dames. In de Melkweg moet ik uitkijken dat ik niet in een wall of death beland. Ahoy was binnen een uur uitverkocht, in de Melkweg is deze keer het balkon niet eens open. In beide zalen wordt alles woord voor woord meegezongen. En in beide zalen is het achteraf complete chaos bij de garderobe.

BIEBERFEVER: –

EMOSCHMEMO: –

bramchristopher

5. Fotomomentje

Hoe benaderbaar zijn de artiesten? Tja, dit gaat Bieber natuurlijk verliezen: als hij ook maar één seconde zijn gezicht zou vertonen bij de merchandisetafel in Ahoy, was hij waarschijnlijk levend opgegeten. Kan hij ook niks aan doen. 1 ster omdat het eigenlijk best zielig is om zó beroemd te zijn. Zowel de leden van There For Tomorrow als die van Silverstein zijn na de show in de zaal te vinden voor een praatje en een foto. Zo kan ik op de foto met mijn nieuwe favoriete drummer, Christopher Kamrada van There For Tomorrow. Als ie nou ook nog een beetje lief gelachen had, waren het 5 sterren geworden.

BIEBERFEVER:

EMOSCHMEMO:

Eindstand: 11-11

Leave a Reply