37 liedjes die ik schreef toen ik 18 was

27 januari 2011

Dat is dan weer het voordeel van een weekje in het gips: tijd zat om klusjes te doen waar ik nooit aan toe kom. Zo wilde ik al heel lang deze verzameling oude Impossible Situations liedjes online zetten. Ik schreef ze tussen 2001 en 2004 en ik nam ze thuis op m’n slaapkamer op, speelde zelf alle instrumenten en was duidelijk nog op zoek naar een muzikale richting. Hoewel het opvallend is hoeveel liedjes je onder het genre pianorock zou kunnen onderbrengen!

Pre-AutoTune
Het zijn lang niet álle liedjes die ik ooit maakte, maar wel de liedjes waar ik me het minst voor schaam. Sommige liedjes zijn goed maar niet zo lekker opgenomen, de meeste zijn nog van het pre-AutoTunetijdperk, soms is de tekst beter dan de muziek, maar er zit ongetwijfeld iets tussen wat je aanspreekt.

Ik heb ze losjes gesorteerd van nieuw tot oud. Ik zou bij ieder liedje een verhaal kunnen vertellen, maar dat gaat dan weer lastig met een arm in het gips. Ik zou bijvoorbeeld kunnen vertellen dat Say No gaat over een vriend wiens ouders gingen scheiden omdat zijn vader er met een 20 jaar jongere dame vandoor ging. En dat je op Because You’re Smarter Than Me behalve mij ook nog Bart, Dirkjan en Jarno hoort zingen. Om de eenvoudige reden dat zij toen de knapste jongens van Amersfoort waren.

Sinking Ship schreef ik voor een schoolproject, en ik nam ‘m in 2009 opnieuw op omdat me dat leuk leek. In dezelfde zomer schreef ik The Moonlight Sky en Saturday voor OSL. Alone en de twee liedjes erna stonden op een akoestische ep die uitkwam nadat ik de publieksprijs singer/songwriter bij de Grote Prijs van Nederland had gewonnen. De beats bestaan uitsluitend uit huis, tuin en keukengeluiden.

Vriendschap
I Wouldn’t Even Rephrase If I’d Say Falling Asleep In Your Arms Just Rules is het enige liedje dat ik ooit schreef waarvan de titel langer is dan de tekst. Matt gaat over een vriend wiens vader ineens doodging, Can’t Stay Long over het afwijzen van liefdes (wat een luxeproblemen had je vroeger), Worst Friend Awards 2004 ken je onder een iets andere titel misschien van het OSL album. Wouter bewerkte het en zoals je hoort censureerden we de tekst ook enigszins. De vriendschap waar het over ging, is inmiddels trouwens weer helemaal goedgekomen. Ook Over You ga je dit jaar nog in OSL-uitvoering horen.

Gips
Het lange outro van Sexexexexexexexxx is opgenomen door een microfoon uit het raam van mijn slaapkamer te hangen (je hoort de trein, de haan en als je goed luistert enkele familieleden). Dan komt er een rijtje curieuze covers (ik was toen oprecht fan van The A-Teens). I Can See Through You nam ik op voor de soundtrack van een computergame van een buurjongen, en ik drumde de partij met m’n been in het gips omdat toen m’n knieschijf ook was ontwricht. Abel nam de bas op in Tilburg en stuurde ‘m door naar Amersfoort. One Year And Yesterday gaat over een lastige driehoeksrelatie (ik was jong) die helaas niet zo goed is afgelopen.

Music en de liedjes er omheen komen van de allereerste cd die ik ooit uitbracht (oplage: 25), waarvan het grootste deel is opgenomen met 1 microfoon. Grappig om te horen dat mijn teksten toen veel explicieter waren dan nu, ik weet nog dat er over A 100.000 Boys een interessante analyse in homojongerenblad Expreszo stond. Op Bandcamp vind je bij ieder liedje de songtekst.

Veel plezier ermee, laat me weten wat je ervan vindt!

13 Responses to “37 liedjes die ik schreef toen ik 18 was”

 1. Rosanne Says:

  Hé, wat leuk, ik ga ze downloaden : ) en Over You in OSL-versie? Wat gaaf, daar kijk ik nu al naar uit, heb dat altijd een leuk liedje gevonden dus ben benieuwd!

 2. Lieve Says:

  Omg wat tof! Nog meer Impossible Situations songs erbij! Haha oh hier ben ik echt blij mee, ik vind jou muziek echt tof :)
  x

 3. Abel Says:

  Wauw super gaaf dit! Ik ken bijna alles, op 5 nummers na, grappig genoeg (qua tijd) verspreid over de hele periode. “This I A Statement”, “Gone? Gone. GONE!”, “Count On Me 1 2 3”, “Music” en “The Weirdest Sunglasses” had ik nog nooit gehoord of kon ik in ieder geval niet meer herinneren.

  Nog een paar dingen die me opvielen:

  Ik vond altijd de originele “Sinking Ship” heel gaaf, volgens mij vooral omdat je daar voor het eerst echt nieuwe dingen qua geluid uitprobeerde. Maar dat weet ik niet zeker.

  De “A Talent For Trouble” liedjes vind ik heel mooi, juist omdat ze zo ‘zwaar’ zijn (je weet wel dat ik dat graag hoor). “Tell Me Why Love Is So Sad” springt nog wel eens in mijn hoofd.

  De bas van “I Can See Through You”, die had ik toch in mijn huis (toen nog Tilburg…) opgenomen en gewoon via de mail naar jou gestuurd? Mooi dat.

  Ik vind “Don’t Walk My Way” echt een heel goed poppunk lied.

  “All The Things I Hate” is echt awesome in zijn ‘post-hardcore’-heid. Elke keer als ik dat nummer hoor vind ik het jammer dat je daar (dat genre) niet meer mee hebt gedaan, maar dat is natuurlijk ook niet zo jouw ding.

  Over het algemeen vind ik de geluiden die je gebruikt voor de instrumenten echt heel gaaf, bijvoorbeeld de drums van “Summerboys”.

  Heel cool dat alles nu online staat op 1 plek! Dan kan ik het makkelijk vinden als het weer eens in mijn hoofd zit.

  Groet!

  PS: Oja en het poesje bij “The Saturday Getaway”! Supercute.

 4. Bram Says:

  Thanks Abel, klopt wat je zegt over I Can See Through You ja, ik zet het erbij. Modern waren we toen al zeg! :)

 5. massiie Says:

  ik vind het echt heel erg leuk om al die liedjes te horen :)
  jammer dat het soms een beetje minder te horen is. en de opname kwaliteit iets minder is.
  verder vind ik het echt super :)

  ook erg leuk om de ”oude” versie van ‘worst friend award’ te horen xD

  bye

 6. Jochem Says:

  Daarom ben je nog zo jong; je bent vier jaar 18 geweest. ;-)

 7. Bram Says:

  En daarna nog jarenlang 17, kun je nagaan!

 8. Anne Says:

  Erg leuke liedjes! <3
  Ik ga ze gelijk downloaden!

 9. Lara Says:

  Over 1 nummer ben ik iets minder enthousiast ;-)
  Maar de rest is zo gaaf! Ik kende ze nog niet allemaal maar al die anderen.. zo veel herinneringen ook!
  Ik ga zo aan de slag trouwens met de foto’s, jihoe!
  X

 10. Anneee Says:

  O jippie dat vindik leuk!
  Ik ga ze ook meteen downloaden woehoe!
  Zing die andere altijd al vrolijk uit volle borst mee ;-)

 11. Chantal Says:

  Haha damn, ik heb ze allemaal geluisterd!XD

  echt mooi!:3

 12. Thom Says:

  Wow, wie is die screamo in ‘Because You’re Smarter Than Me” ?
  Wel serieus gave nummers!
  Ook erg leuk om te lezen wat de achterliggende gedachtes zijn bij de nummers.
  En balen dat je in het gips zit. je bent drummer in een bandje hè? hoe doe je dat nu dan met optredens? verzetten zeker, want in het gips gaat t drummen niet zo gemakkelijk!

  Thom

 13. Anneke Says:

  Heerlijk :)
  Gauw allemaal opslaan en noooit meer kwijtraken :D
  Hoewel ik de meeste nog wel heb staan :D

Leave a Reply