Gewonnen!

8 juli 2009

p_1600_1200_B9E41522-588B-42B1-972C-8DC44D3D3E1A

Mijn graphic kwam overtuigend als winnaar uit de bus! :) Je kunt ‘m hieronder bekijken door op het plaatje te klikken.

ph3_chorus_bramdewijs.

Wat je ziet zijn de waveforms van alle twaalf de liedjes op Planet Heartbreak 3. De refreins zijn roze, zo kun je in één oogopslag zien hoe vaak er een refrein in een liedje zit, hoe lang het refrein duurt, hoe lang het liedje duurt, hoe lang het duurt voor het refrein komt, en of het liedje veel dynamiek bevat.

Ik wil het ook nog gaan doen met reeds bewezen hits zoals Smells Like Teen Spirit, omdat ik er van overtuigd ben dat er een aantal overeenkomsten is. Een ideaal popliedje ziet er volgens mij zo uit:
– lengte: max 3 minuten
– refrein komt binnen 1 minuut
– refrein zit er minstens 3 keer in (liefst laatste keer dubbel)
– veel dynamiek (couplet zacht, refrein hard)

Sander, Metro Mortale en Monomania voldoen het beste aan die criteria en dat zijn toevallig ook de meest catchy liedjes op de cd. OSL doet het ook zeker niet slecht, maar het eerste couplet is eigenlijk te lang. Mijn eigen liedje heeft eigenlijk ook te lange coupletten, maar wel veel dynamiek.

“Verliezer” is denk ik Common People: wel drie keer een (mooi!) refrein maar zo kort dat er verder wel heel veel intro/couplet/bridge/solo/instrumentaal overblijft. Meest opvallende liedjes zijn Findel en Guinevere Leaves omdat het refrein er eigenlijk maar 1 keer in zit, en dus niet echt een refrein te noemen is.

12 Responses to “Gewonnen!”

 1. Hinne Says:

  welke thema ga je kiezen? en ik had niet anders van je verwacht dan dat je zou gaan winnen:)

 2. Bram Says:

  het volgende thema wordt “Je verslaving(en)”
  :P

 3. thomas Says:

  ziet er mooi uit! Ik vind je theorie ook wel goed, ben benieuwd of het klopt. eigenlijk zou je alle nummer 1 notering uit een bepaald jaar moeten pakken en die naast elkaar moeten zetten dan kan je het vergelijken. Of van elk jaar het nummer dat op bijv. 1 november op nummer 1 stond, om zo te kijken of er ook nog een verschuiving plaats vind.

  Het probleem is wel dat als je kijkt naar bijv de top 2000 van radio 2, de eerste 5 nummers helemaal niet voldoen aan het schema. Een tweede probleem is dat er heeeel veel liedjes zijn die wel voldoen aan jou schema en toch geen hit zijn geworden. Misschien is wat jij beschrijft wel noodzakelijk om een pop hit te worden, het is in iedergeval niet voldoende.

 4. Riekus Says:

  geniale graphic! simpel, maar doeltreffend. Ik ben sowieso wel benieuwd naar wat je nog meer maakt daar. Mag je dat zomaar op je blog delen? Ik zou t wel lezen

 5. Bram Says:

  dankjulliewel! :)

  ja thomas, dat hou je idd toch… er is ook software geschreven die een liedje kan analyseren en bepalen hoe hitgevoelig het is. abba-hits scoorden daarin heel goed, maar michael jackson en nieuwere urban-hits weer heel slecht. maar ik heb het dan ook over traditionele popliedjes, zoals ik ze persoonlijk mooi vindt. dingen als songtekst en context en vooral de tijd waarin het werd uitgebracht kun je aan een waveform natuurlijk niet aflezen.

  maar denk dat het wel interessant zou zijn om de top 5 van de top 2000 onder elkaar te leggen, denk dat er vast wel wat overeenkomsten zijn!

 6. Bram Says:

  @ riekus, sterker nog, álles wat we maken staat online in onze Beeldbank op http://www.info-graphics.nl. bij de interactieve afdeling vind je veel van mijn creaties. en binnenkort hebben we een bedrijfsblog met wat mooi werk!

 7. Martijn Says:

  interessante studie!
  Dit zou je eens toe moeten passen op succesvolle albums, en dan intro, couplet, bridge, solo, breakdown, re-intro, modulatie, etc er ook in definiëren, dan zie je dat ‘de nummer zevens’ er vaak flink van afwijken ;)

  Martijn

 8. Waldo Says:

  Vette shizzle! Dus we maken met 50 Grams gewoon perfecte popliedjes…en ik maar denken dat we gewoon rockers waren die niet beter konden;-)

  Grtzzz

 9. Bram Says:

  hey Waldo! nou ik heb jullie liedjes afgelopen weken wel duizend keer gehoord, en ik kan je vertellen dat het écht popliedjes zijn, blijft behoorlijk hangen! :)

  @ Martijn: DD heeft stiekem een extra refrein als intro, ook heel slim! Maar dat einde ontspoort natuurlijk helemaal (en dat is te gek trouwens). ;)

 10. Waldo Says:

  Haha, thanx man! Met dank aan onze hitgevoelige producer natuurlijk…;-) Ik was ook f op je site voor de lonk naar Vince. Heb jij een nummer van hem? Kun je mij die sms-en of mailen?

  Cheers!

  NB: zodra de EP gemasterd en gedupliceerd is, kun je er 1 tegemoet zien…

 11. Waldo Says:

  de lonk..? de link..;-)

 12. Bram de Wijs » Don’t bore us, get to the chorus Says:

  […] bij Schwandt Infographics – 24 uur waarin we aan een vrij project mogen werken. Ik besloot mijn idee van een paar jaar geleden verder uit te werken, maar dit keer met bekende liedjes. Ik verzamelde er […]

Leave a Reply